Bloemen, decoraties voor belangrijke feesten of kleine decoratieve artikelen – dat alles moet vandaag de dag gemaakt worden van materialen van de beste kwaliteit, die bovendien voldoen aan de criteria van elegantie en stijl.  Organza is een stof waarmee we het effect van verfijning en stijl op een eenvoudige manier kunnen bereiken, zelfs zonder speciale manuele vaardigheden.

Wat is organza, wat is deze stof?

Hoe ziet organza eruit? Organza is een heel delicate stof gemaakt van dun, fijn gaas en is een decoratief element. Er zijn echt tal van ideeën om deze stof te gebruiken. Organza is een van die artikelen waar je eigenlijk alles van kunt maken wat geassocieerd wordt met het woord „decoraties”. Deze stof is ook bijzonder plastisch en dus is het helemaal niet moeilijk er decoraties en andere elementen van te maken.Waarvoor dient organza

Waarvoor dient organza?

Organza tafel decoratie

Organza heeft veel toepassingen en over een aantal ervan kan je hieronder lezen. Eerst en vooral kan je een tafel met organza versieren. Het voordeel ervan is dat deze stof meermaals kan worden gebruikt. Het is voldoende om de juiste hoeveelheid organza van de gekozen kleur van de rol te snijden en deze op de tafel te spreiden in de vorm van een loper. Hierdoor is organza geschikt als decoratie voor verschillende gelegenheden.

Wat is organza DIY

Organza – decoratie van een trouwzaal

Het is onmogelijk een van de vaakst gebruikte functies van deze stof te vergeten: het decoreren van stoelen met organza in zalen tijdens bruiloftsfeesten of recepties. Fantastische strikken in verschillende kleuren zijn gemakkelijk te verbinden en kunnen gelijk hoe worden gemodelleerd om het gewenste effect te verkrijgen. Het voordeel van organza is zeker dat we deze stof in vele kleuren aanbieden, waardoor iedereen iets vindt wat ideaal voor hem is.

Wat is organza

Organzazakjes als bedankingen voor gasten

Blijvend bij de thematiek van feesten – trouwfeesten, communies, dopen – kunnen van organza ook kleine zakjes worden gemaakt waarin kleinigheden als souvenir voor de gasten worden opgeborgen. Maar wees gerust! Je hoeft de zakjes niet zelf te naaien, je kan ze kopen in verschillende formaten en kleuren. Deze zakjes kunnen ook op een andere manier gebruikt worden – je kan er ook elegante geurbuidels van maken om de geur van een kast of lade te verfrissen. De kleine gaatjes in de stof zullen de mooie geur vrijgeven. Van organza kunnen niet alleen kleine, maar ook grote zakjes worden gemaakt. Ze zullen een handige verpakking zijn voor het opbergen van juwelen, kleingeld of cosmetica.

Organza zakjes DIY

Organzastrikken

Bloemen zijn een volgend hoofdstuk in de reis langs de functies die organza vervult. Allereerst wordt organza vaak gebruikt bij bloemisten – een strik van organza kan toegevoegd worden aan een mooi geschikt boeket snijbloemen. Zo’n organzastrik kan heel gemakkelijk aangebracht worden en geeft een prachtig effect. Door zo’n toevoeging kan het uitzicht van vele voorwerpen – rokjes, haarbanden, fotolijsten, een kamer of precies een boeket bloemen – gevarieerd en verfraaid worden

Organza zakjes

Bloemen van organza

Ten tweede kunnen van organza manueel kunstmatige, maar heel effectvolle bloemen gemaakt worden die kunnen dienen als decoratie op een tafel of in een bijouteriekistje, maar ook als een personaliserend element in de styling – de bloem kan aan kleding worden vastgenaaid of erop worden bevestigd door middel van een veiligheidsspeld, op die manier een prachtige, unieke broche vormend.

Organza in interieurs

Waartoe dient organza in de interieurs van huizen en woningen? Kan organza daar kundig worden ingepast zodat deze stof een uniek effect kan geven? Absoluut. Het gebruik van organza voor het inrichten van een interieur is een heel goed idee. Je kan elegante en delicate organzagordijnen maken of kopen die het interieur de juiste sfeer geven. Een ander idee is om een lampenkap te maken. Organza als lampenkap dimt het licht op delicate wijze.

organza DIY

In wezen reiken de mogelijkheden van organza voor het inrichten van interieurs zo ver als jouw verbeelding. We kunnen kiezen tussen veel verschillende mogelijkheden – gladde organza, getrimde organza, eenkleurige organza, dessinorganza, smalle en bredere organza… Er zijn echt veel mogelijkheden. Je kan veel inspiratie opdoen op internet, waar verschillende tutorials beschikbaar zijn die laten zien hoe je stap voor stap decoraties van organza kan maken. Het is de moeite waard om zelf te ontdekken hoe gemakkelijk het is om een interessante toevoeging te creëren die jouw woning of kleding verfraait.

organza

Organza als cadeauverpakking?

Waarom niet? Deze luchtige stof is niet duur en een heel originele en effectvolle manier om zelf een cadeau in te pakken. Het volstaat het voorwerp op een stukje organza te plaatsen en de hoeken van de stof bijeen en omhoog te pakken en deze vervolgens samen te binden met een lint of kant-en-klare organzazakjes te gebruiken om jouw geschenk te verpakken.