Maak je eigen sensorische voelzakjes met je kind! Leer hoe ze te maken en waarmee ze op te vullen!

Ongetwijfeld herinner je je nog uit je jeugd die met erwten opgevulde zakjes. Deze werden vooral gebruikt tijdens de lessen LO en correctieve gymnastiek.

Gymnastiekzakken - evenwichtsoefening

Gymnastiekzakken – evenwichtsoefening

Dit eenvoudige speeltje vormt in feite een educatief hulpmiddel en biedt enorme mogelijkheden! Sensorische voelzakjes kunnen de basis vormen van veel geweldige en educatieve spelletjes, maar zijn ook een geweldig hulpmiddel voor therapie. Leer hoe je zelf thuis sensorische voelzakjes kan maken!

Wat geven jou sensorische voelzakjes? En waarom gebruik je ze?

Wat eerst niet in de zintuigen was, vind je later niet in het verstand terug.” Maria Montessori

Hulpmiddelen in de stijl van Montesori-in een eco linnen zakje

Hulpmiddelen in de stijl van Montesori-in een eco linnen zakje

Sensorische voelzakjes zijn een zeer universeel hulpmiddel in de stijl van Montessori  Heel eenvoudig van vorm en bijzonder veelzijdig! Ze bezorgen je kind vele verschillende sensorische belevingen. Afhankelijk van de keuze van de spelletjes/oefeningen ontwikkelen ze het motorische systeem van het kind en stimuleren ze de verschillende zintuigen.

Sensorische voelzakjes - een linnen zakje gevuld met houten vormpjes

Sensorische voelzakjes – een linnen zakje gevuld met houten vormpjes

Als ze goed worden gebruikt, hebben ze een positief effect op de grote en kleine motoriek, het lichaamsevenwicht, de coördinatie, de concentratie, de positiezin, het tastgevoel, het zicht en het gehoor (de geluiden van voorwerpen die door de zak bewegen zijn verschillend, afhankelijk van de vulling die erin wordt gebruikt).

De lijst van voordelen van de toepassingen ervan is indrukwekkend! En de lijst met gebruiksmogelijkheden is net zo lang. De enige beperking in het gebruik is eigenlijk enkel onze eigen verbeelding. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende educatieve spellen, en corrigerende oefeningen. Ook worden ze vaak gebruikt tijdens SI-therapie. Ze lenen zich ook perfect voor het spelen met kinderen met een tactiele overgevoeligheid – een kind dat het voelzakje met zijn of haar handen onderzoekt, ontvangt veel prikkels zonder dat zijn of haar handen vuil worden.

Sensorische spelletjes voor kinderen

Sensorische spelletjes voor kinderen

Hoe maak je nu DIY sensorische voelzakken?

Vraag je je af hoe deze sensorische zakjes te naaien? Ben je bang dat je niet over de juiste manuele vaardigheden beschikt? Je denkt waarschijnlijk ook dat het veel tijd en geld zal gaan kosten om de zakjes te maken. Niets is minder waar! De stoffen zakjes van Saketos komen je te hulp. Dankzij deze maak je je eigen sensorische zakjes in een mum van tijd!

Hoe ze te maken? Zeer eenvoudig! Gewoon de gekozen inhoud in de zakjes stoppen, met behulp van de touwtjes dichtknopen en klaar is kees! Dankzij het gebruik van kant-en-klare buidels neemt het fabriceren van sensorische voelzakjes slechts enkele ogenblikken in beslag ! Door een knoop te leggen, kun je de zakjes na afloop van het spel bovendien ook weer gemakkelijk leegmaken. En kan je ze dus in de toekomst hergebruiken!

Sensorische voelzakjes voor baby’s en kleine kinderen worden best extra beveiligd door ook de bovenkant van het zakje dicht te naaien. Doordat er zich kleine elementen in de zakjes bevinden moet een kind onder de 3 jaar altijd onder de hoede van een volwassene met deze sensorische voelzakjes spelen.

Waarmee de voelzakjes opvullen?

De uiteenlopende vullingen van de zakjes zijn bedoeld om het kind een rijke zintuiglijke ervaring te bezorgen. Omdat de afzonderlijke zakjes verschillen in inhoud, zorgen ze voor verschillende auditieve en tactiele prikkels. Want sensorische zakjes die gevuld zijn met bijvoorbeeld knoppen geven andere tactiele sensaties en  geluidseffecten dan voelzakjes met rijst. Dus wat kun je zoal in jouw sensorische voelzakjes doen?

Kleurijke knopen in een jutezakje

Kleurijke knopen in een jutezakje

Ideeën voor het vullen van sensorische voelzakjes:

Hoe geschenken verpakken? In stoffen zakjes!
 • Natuurlijke materialen: erwten, rijst, diverse soorten grutten, bonen, linzen, kikkererwten, pasta, koffiebonen, noten, kastanjes, eikels, kleine kegels, grind, kiezels, zand.
 • Andere items: pailletten, kralen, knopen, piepschuim, knikkers, drankkapjes, kleurrijke pompons, blokjes en klein speelgoed zoals dierenfiguurtjes zijn ook geschikt voor sommige spelletjes.
  Een decoratief zakje voor de Lego Duplo-blokjes in de kinderkamer

  Een decoratief zakje voor de Lego Duplo-blokjes in de kinderkamer

 • De inhoud van sensorische voelzakjes kan met alle zintuigen getest worden! Overweeg dus ook om voor je kind een collectie van geparfumeerde zakjes te maken gevuld met -bijvoorbeeld- verschillende soorten gedroogde kruiden!
  Geurzakjes

  Geurzakjes

Zakjes kiezen van welke materialen?

Om de sensorische voelzakjes te maken, zijn bijna alle zakje geschikt die je terugvindt in de Saketos-winkel. Maar het eindeffect is natuurlijk wel afhankelijk van de materiaalkeuze Verschillende soorten zakjes bieden je verschillende mogelijkheden van plezier.

 • Zakjes van organza: Doordat organza een zeer transparente stof is, geeft het goed zijn inhoud weer. Als je dus speelt met zakjes die hieruit gemaakt zijn, is de inhoud ervan duidelijk waarneembaar. Dit zorgt voor de stimulering van het gezichtsvermogen. In de organzazakjes is het bijvoorbeeld leuk om veelkleurige knopen, glanzende pailletten of gekleurde drankkapjes te plaatsen.
 • Zakjes van ondoorzichtig materiaal: De sensorische voelzakjes kunnen ook van andere ondoorzichtige materialen worden gemaakt. Ze laten toe om je beter te concentreren op het gevoel van aanraking. Het verkennen ervan vereist nog meer focus en concentratie van het kind. Het vergt veel inzet van een kind om de inhoud van een zakje te raden enkel door het te betasten. De stimulering van visuele functies kan plaatsvinden door het selecteren van verschillende gekleurde zakjes.

Het valt dus te overwegen om zakjes te kopen van verschillende soorten stoffen. En in plaats van ons te concentreren waarmee we elk sensorisch zakje afzonderlijk willen vullen, kunnen we ook eenzelfde inhoud in alle zakjes gelijk stoppen. Stoffen met verschillende texturen zorgen voor een grote stimulering van het tastgevoel. Bij de keuze van zakjes van organza of satijn, velours, denim of jute krijgen we 5 zeer verschillende stoffen, die alle verschillende tactiele prikkels geven Dit is ook een ideale verpakking voor een vilten 3D memory spel.

Een vilten memory spelletje in een velours zakje

Een vilten memory spelletje in een velours zakje

Hoe draag je het beste zorg voor de sensorische voelzakjes?

Zakjes die met een natuurlijke vulling (bijv. rijst) werden voorzien, mogen niet worden gewassen. Om mogelijke bacteriën te elimineren, kan je de zakjes wel af en toe voor een paar uur in de vriezer stoppen. Eventueel vuil kan het beste worden verwijderd met een vochtige doek.

Maak je eigen DIY sensorische voelzakjes!

Nog meer spelplezier? Vergeet niet dat voor het vullen de oudere kinderen de zakken zelf nog kunnen versieren!

Linnen zakjes om te decoreren - handgemaakte spelletjes voor kinderen

Linnen zakjes om te decoreren – handgemaakte spelletjes voor kinderen

Een creatief spel voor kinderen - beschilderen van linnen zakjes

Een creatief spel voor kinderen – beschilderen van linnen zakjes

Zie je nu wel, hoe eenvoudig het is?! En dus weet je nu hoe je eigenhandig sensorische voelzakjes maakt! Je hoeft nog enkel uit het uitgebreide assortiment van de winkel de stofsoorten, kleuren en afmetingen van de zakjes te kiezen waarin je geïnteresseerd bent. Je kan deze alleen maken of samen met je kind en samen enkele geweldige ideeën ontdekken voor het spelen met sensorische zakjes!

Zakjes voor gedroogde lavendel