Wist je dat je je eigen gedroogde thee kunt maken en je eigen smaakmelange kunt samenstellen? Je eigen thee drogen is een geweldige manier om het hele jaar door van je favoriete smaken te genieten. Door citrusvruchten, appels, frambozen, aardbeien en kruiden te drogen, kun je op elk moment van het jaar je favoriete thee samenstellen met natuurlijke toevoegingen. Je bespaart niet alleen geld, maar je hebt ook volledige controle over de kwaliteit van de drank die je drinkt.

Waarom zou je je eigen thee drogen?

Zelf thee drogen en de juiste theemelange bereiden heeft veel voordelen. Ten eerste kies je zelf de volledig natuurlijke ingrediënten die je lekker vindt. Je bent vrij om te experimenteren door verschillende kruiden, vruchten, bloemen en bladeren te combineren en zo je eigen en unieke samenstelling te creëren. Daarnaast vermijd je door je eigen thee te zetten kunstmatige smaak- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen en onnodige toevoegingen die vaak in kant-en-klare theemelanges zitten. Je eigen thee drogen is ook een geweldige manier om gebruik te maken van seizoensgebonden fruit en kruiden, die in verse vorm moeilijk te bewaren zijn.

thee met een mengsel van vruchten en kruiden

theemelange

Zelf thee aan de lucht drogen

Er zijn verschillende methoden om theemelanges te drogen. Een van de populairste is aan de lucht drogen. Selecteer gewoon verse kruiden, vruchten, bloemen of bladeren, was ze grondig en droog ze voor. Leg ze vervolgens op een zeef of doe ze in doorzichtige organza zakjes of katoenen zakjes en hang ze op zodat ze aan alle kanten lucht krijgen. Je kunt de zakjes op een luchtige plek ophangen en wachten op het resultaat. Houd er wel rekening mee dat drogen aan de lucht enige tijd kan duren. Afhankelijk van het soort ingrediënten en de weersomstandigheden moet je een paar dagen of langer wachten.

theemengsel in een organza zakje

Infusie van gedroogde lavendelbloemen

Thee snel drogen in de oven of fruitdroger

Als je thee snel wilt drogen, kun je de oven gebruiken. Spreid de natuurlijke ingrediënten gewoon uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en plaats deze in een licht verwarmde oven. Het is belangrijk dat de temperatuur laag is, rond de 50-60 graden Celsius. Een te hete oven kan de theebestanddelen verbranden of uitdrogen. Drogen in de oven duurt meestal ongeveer 2-3 uur. Fruit, kruiden en schillen kunnen ook worden gedroogd in een fruitdroger. Dit is een erg handige oplossing, vooral als je van plan bent om grotere hoeveelheden thee te zetten. Je hoeft de ingrediënten alleen maar op de droogplaten te leggen en het apparaat aan te zetten. Drogen in een fruitdroger is vrij snel en effectief en duurt meestal ongeveer 4-6 uur, afhankelijk van de ingrediënten.

Welke ingrediënten kun je gebruiken om je eigen thee te maken?

Je kunt je eigen theemelange maken met kruiden, fruit, bloemen en aromatische specerijen. De populairste ingrediënten zijn:

  • kruiden: munt, citroenmelisse, kamille, lavendel, brandnetel, basilicum, salie.
  • fruit: appels, frambozen, aardbeien, bosbessen, abrikozen, peren,
  • bloemen: roos, hibiscus, viooltje, korenbloem, jasmijnbloemen, calendula,
  • aromatische schillen: sinaasappel, citroen, limoen,
  • aromatische kruiden: kaneel, kruidnagel, kardemom, peper, anijs,
  • wortels: gember, kurkuma, zoethout,
  • andere: stukjes sandelhoutbast, stukjes cacaobast, gedroogde algen.

Je kunt al deze ingrediënten zelf drogen en naar wens combineren. Je kunt verschillende verhoudingen maken en experimenteren om het perfecte mengsel voor jou te vinden. Houd er wel rekening mee dat sommige een sterkere smaak of aroma kunnen hebben, dus het is aan te raden om met kleinere hoeveelheden te beginnen en de verhoudingen geleidelijk op te voeren.

theemengsel

Aromatische theemelange

Hoe maak je je eigen theemelange?

Het drogen van je thee-ingrediënten is nog maar het begin. Nu kun je je eigen originele melange maken. Door de thee zelf te bereiden, krijg je een unieke smaak en aroma. Hieronder staan enkele suggesties voor dergelijke melanges met hun eigenschappen:

  • Ontspanningsmelange: citroenmelisse, kamille, lavendel,
  • Citrus melange: citroenschil, sinaasappelschil, munt,
  • Mengsel ter verbetering van de spijsvertering: gember, venkel, koriander,
  • Fruitmengsel: frambozen, appels, bessen,
  • Kruidenmengsel: kaneel, kardemom, steranijs,
  • Exotisch mengsel: hibiscus, jasmijnbloemen, stukjes sandelhoutschors.

Veel ingrediënten hebben medicinale eigenschappen: munt helpt bij de spijsvertering en verlicht verkoudheid, terwijl kamille ontspannend en ontstekingsremmend werkt. Brandnetel wordt aanbevolen voor nierstenen vanwege de vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast onderscheiden lavendelkruidentheeën zich door hun kalmerende eigenschappen, die bekend staan om het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit, maar ook om het mogelijk verlichten van hoofdpijn en spierspanning. Deze eigenschappen maken kruidenthee niet alleen een heerlijke drank, maar ook een natuurlijke manier om gezondheid en welzijn te ondersteunen.

lavendelthee

Lavendel thee gemaakt van gedroogde lavendelbloemen

Hoe bewaar je gedroogde thee?

Na het drogen van de thee is het cruciaal om deze op de juiste manier te bewaren om de verse smaak en geur te behouden. Om de gedroogde thee optimaal te bewaren, sluit je hem goed af in potten of ondoorzichtige glazen potten om hem te beschermen tegen licht. Houd de thee uit de buurt van vocht en warmte. Vergeet niet om de verpakking te labelen met de bewaardatum, zodat u de consumptie kunt volgen. Of u nu afzonderlijke theebestanddelen of melanges bewaart, het scheiden van de ingrediënten biedt flexibiliteit bij het creëren van de gewenste verhoudingen op basis van voorkeur.

Hoe zet ik fruit- en kruidenthee?

Zelf thee zetten is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar water te koken, de gewenste hoeveelheid theemengsel in een kopje of pot te doen, het kokende water erbij te gieten en het een paar minuten te laten trekken. Je kunt een gewone mok gebruiken of kiezen voor een speciale theepot om bladthee te zetten. De trektijd hangt af van je smaakvoorkeuren en het soort thee. Denk eraan niet te veel in te laten trekken, zodat de infusie niet te sterk en sterk wordt. Je kunt ook geschikte additieven aan deze thee toevoegen, zoals honing, suiker of citroen. Dit verbetert de smaak en het aroma.

Temperatuur en trektijd van de thee
De temperatuur en trektijd van de thee zijn sterk afhankelijk van het soort thee. De koelste watertemperatuur van 75-85°C is ideaal voor groene thee. 80-85°C is daarentegen de juiste temperatuur voor witte thee en 85-95°C voor zwarte thee. De optimale temperatuur voor kruiden- en vruchtenmelanges is zelfs 90-100°C. Groene thee heeft ook de minste trektijd nodig, slechts 2-3 minuten. Zwarte thee moet 3-5 minuten trekken en witte thee 4-5 minuten. Kruiden- en vruchtenthee moet 5 tot 7 minuten trekken. Soms is het de moeite waard om zo’n mengsel na het trekken door een zeef te zeven om een heldere drank te krijgen.

fruit- en kruidenthee

Medicinale lavendelsmaak thee

Zelf thee drogen als cadeautje

Zelf thee zetten in elegante zakjes – het perfecte cadeau-idee
Zelfgemaakte thee is ook een geweldig idee voor een klein cadeautje. Je kunt dergelijke mengsels bereiden in elegante linnen, organza of satijnen zakjes en er een passende opdracht aan bevestigen. Op de zakjes kunnen persoonlijke prints met groeten of een feestelijk thema worden geplaatst. Dit is het perfecte cadeau voor verschillende gelegenheden. Het is niet duur en zal de ontvanger zeker veel plezier brengen. Het kan een kerstgeschenk zijn of een cadeau voor klanten. Elegant verpakte thee is ook de perfecte begeleiding bij chocolade of andere zoetigheden.

thee als cadeau

Thee naar eigen smaak samengesteld als cadeau

Je eigen theemelange – waarom is het de moeite waard?

Het drogen van kruiden, bloemen en vruchten is een geweldige manier om de perfecte ingrediënten voor je theemelange te krijgen. Met je eigen thee kun je het hele jaar door genieten van aromatische en smakelijke infusies. Door je eigen thee te drogen, heb je volledige controle over de samenstelling en kwaliteit van je drankje en door je eigen melanges te maken, kun je experimenteren en nieuwe smaken ontdekken. Ongeacht de droogmethode moet je de thee goed bewaren, zodat het intense aroma en de smaak behouden blijven. Het bereiden en zetten van zo’n thee is een zeer eenvoudige handeling waarmee je kunt genieten van je favoriete smaken, aangepast aan je eigen smaak. Veel kruiden en ingrediënten hebben ook medicinale en preventieve eigenschappen die het overwegen waard zijn. Ik denk niet dat je nog meer overtuigingskracht nodig hebt? Begin gewoon het avontuur met je eigen thee.