Thuis eten klaarmaken en meenemen naar het werk of op reis is niet alleen een manier om gezond te eten en geld te besparen, maar ook om het milieu te beschermen. Als we uit eten gaan, foodtrucks gebruiken of afhaalgerechten bestellen, krijgen we te maken met hoge rekeningen en moeten we er ook rekening mee houden dat we misschien wegwerpbestek, -borden, -rietjes en -verpakkingen krijgen. Als je wilt letten op wat je eet, je huishoudbudget wilt verhogen en wilt bijdragen aan het milieu, verruil dan je lunch in de stad voor een lunchbox. Zo’n verandering vereist een goede organisatie, dus kijk wat je nodig hebt!

Organzazakjes beschermen het fruit tegen wespen

Organza zakje als alternatief voor een fruitnet

Lunchbox – essentiële benodigdheden

Als je voor een lunchbox kiest, wil je waarschijnlijk de hoeveelheid afval verminderen en je budget verhogen. Je kunt beide bereiken door te kiezen voor herbruikbare producten die jaren meegaan. Let op het materiaal, dat moet makkelijk schoon te maken zijn en geschikt om voedsel in te bewaren. Je kunt sommige producten die je nodig hebt van thuis meenemen (bijvoorbeeld bestek) en andere kopen – een kleine eenmalige uitgave.

Lunchbox

Ontbijtboxen waren vroeger koning op Poolse scholen, maar zijn nu vervangen door praktischer lunchboxen. Dit zijn luchtdichte dozen verdeeld in handige vakjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat fruit verward raakt met groenten of yoghurt – alles heeft zijn plaats in de lunchbox. Er zijn lunchboxen te koop in verschillende maten, kleuren en vormen. Je kunt ook speciale lunchboxen vinden met een verwarmingsfunctie, zodat je gemakkelijk een warme maaltijd op je werk kunt nuttigen. Een andere optie is om te kiezen voor een standaard lunchbox die geschikt is om op te warmen in de magnetron.

Lunchpot

Een alternatief voor de klassieke lunchbox is de lunchpot, een ontbijtpot die meer de vorm van een beker heeft. De lunchpot neemt minder ruimte in beslag en bestaat meestal uit twee bakjes: een grotere onderste en een kleinere bovenste. Kies deze als je graag yoghurt met fruit en muesli eet en niet alle ingrediënten een paar uur van tevoren wilt mengen. De lunchpot is ook geschikt voor gerechten zoals soep met croutons of pasta met saus.

Bestek in een stoffen zak - tafeldecoratie bruiloft

Een stoffen zak voor bestek maakt het gemakkelijker om eten mee te nemen op een zomerse picknick

Waterfles

Polen kopen elk jaar tot 4,5 miljard plastic flessen. Steeds meer mensen kiezen echter voor een filterkan of een herbruikbare fles (er zijn er ook met filter) om mee te nemen voor onderweg. Je kunt natuurlijk niet alleen water in de fles doen, maar ook sap of smoothies. Er zijn echt heel veel opties om uit te kiezen , van kleine flesjes van 200 ml tot bidons van 2 liter. Pas de capaciteit aan je behoeften aan en maak helemaal komaf met wegwerpflessen.

Koffie- en theemok

Kun je afzien van je lunch in de stad, maar kun je een bezoekje aan je favoriete koffiehuis niet weerstaan? Als je vaak koffie meeneemt, sla dan een herbruikbare mok in. Het is de moeite waard om te kiezen voor een siliconen opvouwbare mok, die weinig ruimte inneemt zodat je hem altijd bij je kunt hebben. Wist je dat sommige cafés mensen die hun eigen beker meenemen belonen met korting? Het is echt de moeite waard!

Milieuvriendelijk bestek voor een picknick

Eco servies is ideaal voor een lunchbox voor op het werk of een picknick

Bestek en accessoires

In een lunchbox mag bestek natuurlijk niet ontbreken. Je kunt het beste kiezen voor klassieke roestvrijstalen vorken, messen en lepels die je uit je eigen la kunt pakken. Wegwerpbestek, vooral van hout, raden we sterk af omdat het na gebruik weggegooid moet worden. Het opbergen van bestek is ook belangrijk – hiervoor kun je praktische bestekzakjes van linnen of katoen gebruiken. Zo’n bestekzak  moet gemaakt zijn van natuurlijk en ongekleurd materiaal dat afwasbaar is. Met een koordje eraan zal het onze ontbijtaccessoires beschermen in een handtas of rugzak. Het bestekzakje kun je altijd bij je dragen – het is ook handig voor een ongeplande lunch in de stad, waarvoor we geen wegwerpbestek hoeven mee te nemen.

Hoe maak ik een gezonde lunchbox?

Als je thuis een maaltijd bereidt, heb je 100% controle over wat erin gaat. Het is de moeite waard om verder te gaan dan het sandwichschema en zelf gezonde maaltijden samen te stellen. Zorg voor voldoende variatie en experimenteer met de samenstelling van je lunchbox!

Voorbeelden van ingrediënten:

  • havermout gekookt met water of melk,
  • salade met groenten, eiwitten (bijv. linzen) en gezonde vetten (bijv. plantaardige olie, vis),
  • pannenkoeken met groenten,
  • courgettepannenkoeken,
  • pasta met pesto erwten en groenten,
  • volkoren brood,
  • tortilla met groenten en kip,
  • gezonde tussendoortjes: wortels, selderij, paprika, noten en noten.
    Rode jutezakjes zijn ideaal voor thee- of koffieverpakkingen.

    Rode jute zakken zijn geweldig voor het bewaren van noten en nootjes

Lunchboxen in Japan en Scandinavië

Lunchboxen zijn niet alleen populair in Polen, maar ook in andere landen. Lunchboxen vinden hun oorsprong waarschijnlijk in Japan, waar ze al in de Edo-periode (tussen 1600 en 1863) verschenen. De Japanners namen ze mee op jacht en naar het werk en hun verpakkingen bevatten meestal gedroogde rijst die werd gecombineerd met water. De Japanse lunchbox wordt een bento of obento en is populair bij zowel kinderen als volwassenen. De zorgvuldige bereiding van bento voor een kind is een teken van ouderlijke zorg en liefde. Japanners besteden niet alleen veel zorg aan de smaak, maar ook aan het uiterlijk van de bento – de lunch wordt vaak zo gevormd dat de samenstelling lijkt op dieren, planten of de seizoenen.

Lunchboxen zijn ook populair in Scandinavië, waar ze te vinden zijn onder de naam matpakke. De traditie gaat terug tot de jaren 1930, toen er één gratis maaltijd per dag voor schoolkinderen werd ingevoerd. Toen Noorwegen echter rijker werd, konden ouders het zich veroorloven om de maaltijden zelf te bereiden. Tegenwoordig zijn matpakke fantasierijke lunches voor kinderen en volwassenen. In veel Noorse lunchtrommels vind je boterhammen die verschillen van de Poolse – in Scandinavië leg je geen twee sneetjes op elkaar, maar maak je een sneetje met pålegg (dit is het woord voor alle ingrediënten op de boterham) en bedek je het met ontbijtpapier, waarop weer een sneetje belandt.

Je weet al hoe je een gezonde lunchbox voor je werk samenstelt en welke producten je nodig hebt om je ontbijtset compleet te maken. Laat je inspireren en breng positieve veranderingen aan in je dagelijks leven!