Lavendel is een bijzonder mooie plant die een mooie versiering kan zijn voor uw huis of tuin. Ontdekt hoe u lavendel kunt drogen en waar u gedroogde lavendelbloemen voor kunt gebruiken!
Lavendel is een meerjarige plant met prachtige, sierlijke bloemen en een intens aroma. De olie die eruit wordt gehaald heeft opmerkelijke gezondheidsbevorderende eigenschappen! Ook alleen al de aanwezigheid van deze plant in huis of tuin is uiterst heilzaam (hij weert onder meer muggen af en trekt nuttige insecten aan)! Ook de gedroogde bloemen zijn de moeite waard (ze geven een aangename geur aan uw woningtextiel en beschermen het tegen motten). Wij stellen voor hoe u gedroogde lavendel zelf kunt bereiden.
Wanneer oogsten we lavendel?
Lavendel om te drogen wordt in juli of augustus geoogst. Vlak voordat de bloemen volledig tot bloei komen, wanneer de meeste nog in knop zijn en de kleur van de bloeiwijzen al zichtbaar is. Dit is omdat lavendel dan de meeste essentiële oliën bevat.
Opvallend is dat ook het tijdstip van oogsten niet onbelangrijk is. Dit kan het best ’s middags gebeuren – dan is de concentratie oliën hoger dan ’s avonds en heeft de plant al tijd gehad om te drogen van de ochtenddauw (die kan bijdragen tot het ontstaan van schimmel tijdens het drogen). De plant kan het best met een scherpe snoeischaar worden afgeknipt.
Hoe droogt u lavendel?
Bij het drogen van de plant, wees geduldig. Proberen het proces te versnellen zal tegen je werken! Wij raden ten zeerste af lavendel in de oven of in de zon te drogen. Alleen langzaam drogen bij temperaturen onder 40 graden zal de waardevolle, vluchtige bestanddelen behouden. Als de plant in de zon wordt gedroogd, verliest hij ook zijn mooie kleur. Hoe droogt u lavendel? Het is het beste om de lavendel op natuurlijke wijze te laten drogen, het verschil in kwaliteit van de gedroogde lavendel zal enorm zijn.
Na het knippen verdeelt u de lavendel in kleine bosjes. Een elastiekje is beter dan touw of lint om de boeketten vast te binden, aangezien de gedroogde stengels krimpen en er na verloop van tijd uit kunnen glijden. De boeketten worden dan ondersteboven opgehangen. Ze moeten worden gedroogd op een goed geventileerde, schaduwrijke en niet te warme plaats.
Alleen volledig gedroogde lavendelbloemen zijn geschikt voor gebruik. Als er nog wat vocht in zit, zal er heel snel schimmel ontstaan. Om er zeker van te zijn dat de plant al goed gedroogd is, controleert u of de bloem gemakkelijk van de stengel kan worden gescheiden. Onder gunstige omstandigheden duurt het drogen ongeveer een week.
Hoe droogt u lavendel in zakjes? – opslag van het gedroogde product
De gedroogde lavendel kan tot gebruik in een goed afgesloten pot met schroefdop worden bewaard (vermijd plastic en metalen verpakkingen). Het kan ook onmiddellijk in stoffen zakjes met een decoratief lavendelmotief worden gedaan.
Voor geurzakjes kunt u het beste zakjes kiezen van zeer doorlaatbaar materiaal. Organza zakjes en klassieke linnen zakjes bijvoorbeeld, zijn hier ideaal.
Waarvoor gedroogde lavendel gebruiken?
Bloemen die niet van de stengels zijn gescheiden, kunnen worden gebruikt voor decoratieve boeketten. Lavendel wordt met succes gebruikt in de cosmetische industrie, b.v. voor de bereiding van natuurlijke zeep en badzout.
Het kan ook in de keuken worden gebruikt om originele desserts te bereiden, bv. cakes, ijs.
Er kan ook een kruidenthee worden bereid van gedroogde lavendel (smalbladige lavendel, ook wel medicinale lavendel genoemd (Lavandula angustifolia), wordt voor dit doel gebruikt.
Het populairst zijn echter ongetwijfeld de geurzakjes (gedroogde geurzakjes). U weet al hoe u lavendel moet drogen in zakjes! Waar kunt u zulke natuurlijke geurzakjes voor gebruiken? Ze worden gebruikt in kleine kamers, de auto.
Ze zijn echter bijzonder populair in kledingkasten, commodes en garderobekasten, omdat ze textiel een heerlijke natuurlijke geur geven en een doeltreffende bescherming bieden tegen kledingmotten. Lavendelzakjes worden ook vaak in kinderkamers opgehangen, omdat de geur ervan een ontspannende werking heeft op de kleintjes en bijdraagt tot een rustige nachtrust.
Welke zakjes voor lavendel?
Een klein zakje dat in de palm van je hand past, kan een bron van heerlijke geuren worden! Behalve gedroogde lavendel van goede kwaliteit hebt u ook stoffen zakjes van goede kwaliteit nodig. Weet u welk lavendelzakje u moet kiezen? Hier zijn wat suggesties!
Als u een geurzakje creëert, moet u een zakje van het juiste materiaal kiezen. Zakjes van ademende stof werken het best – het licht luchtdoorlatende materiaal zal ervoor zorgen dat de droger geleidelijk het heerlijke aroma van lavendel vrijgeeft…. De juiste materiaalkeuze voorkomt dat de lavendel te snel verweert! Wanneer de zakjes de geur lang vasthouden, kunt u in uw huis genieten van het lavendelaroma zonder dat u het gedroogde product vaak hoeft te vervangen.
Linnen zakjes en katoenen koordzakjes zijn erg populair. De natuurlijke stoffen behouden het aroma van lavendel voor een langere periode! Deze eco zakjes zijn milieuvriendelijk en zien er geweldig uit. Ze zijn perfect als woondecoratie, maar kunnen ook worden gebruikt als klein geschenk.
Onze organza lavendel zakjes zijn een hit. Organza onderscheidt zich door zijn transparantie en opvallende maasstructuur – in deze zakjes kunt u de gedroogde lavendel uitstallen en lang van de geur genieten. Het is organza dat het meest wordt gebruikt voor het naaien van geurzakjes voor lades en kledingkasten. Het is de moeite waard te weten dat geparfumeerde zakjes van deze stof het ook goed doen in de auto!
Waar kunt u zakjes voor gedroogde lavendel kopen?
Wilt u zakjes maken met lavendelgeur? Bekijk de collectie van lavendel- en gedroogde geurzakjes van Saketos. U kunt kiezen uit een aantal kant-en-klare zakjes of uw eigen verpakking ontwerpen. Bent u geïnteresseerd in gepersonaliseerd drukwerk, bijvoorbeeld met uw bedrijfslogo? Of heeft u een aangepaste verpakkingsgrootte nodig? Wilt u een kleur buiten het basisgamma? Geen probleem! Neem contact met ons op, dan maken we samen unieke zakjes voor lavendel gedroogde geur.
De geneeskrachtige eigenschappen van lavendelinfusie
Lavendel gedroogde bloemen worden onder andere gebruikt voor het bereiden van een infusie, die geneeskrachtige eigenschappen vertoont. Vooral mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen zouden hiervan moeten profiteren. Lavendelinfusie verbetert de darmperistaltiek en verlicht ook buikpijn en opgeblazen gevoelens. Belangrijk is dat het drinken van lavendelinfusie de eetlust verhoogt – dit is een belangrijke informatie voor slechte eters!
Dit zijn niet alle voordelen van het drinken van lavendelinfusie. Het is de moeite waard om te weten dat het ook een bondgenoot is voor patiënten met urinewegproblemen. De drank helpt bij het bestrijden van infecties en heeft ook diuretische eigenschappen.
Het is ook de moeite waard om lavendelthee te consumeren tijdens periodes van verkoudheid en griep. De oliën in de plant hebben antiseptische en bacteriedodende eigenschappen, en ondersteunen het lichaam dus in de strijd tegen periodieke aandoeningen van de keel, bronchiën, longen en sinussen. Niets staat eraan in de weg om preventief lavendelthee te drinken – deze gewoonte heeft aanzienlijke invloed op het verbeteren van de natuurlijke weerstand van het lichaam.
Regelmatig lavendelthee drinken heeft ook een gunstige invloed op het zenuwstelsel – het wordt aanbevolen voor mensen die een stressvolle levensstijl hebben. Het zou ook moeten worden geconsumeerd door degenen die problemen hebben met in slaap vallen en… migrainepatiënten! Het is bewezen dat het drinken van lavendelthee de frequentie van hoofdpijn vermindert.
Hoe maak je lavendelthee klaar?
Het bereiden van lavendelthee is echt kinderlijk eenvoudig. Je hoeft gewoon een volle theelepel gedroogde lavendelbloemen in een kopje te doen en er vervolgens kokend water over te gieten. De thee moet ongeveer 5-10 minuten trekken. De thee is drinkbaar nadat deze iets is afgekoeld, maar er is geen bezwaar tegen om deze koud te drinken wanneer deze volledig is afgekoeld.
Veel mensen verrijken hun drank met een lepel honing en citroensap – deze ingrediënten zorgen ervoor dat het nog meer geneeskrachtige eigenschappen krijgt, en bovendien een rijkere smaak (voor de smaak op zich kan honing suiker vervangen worden). Citroensap haalt ook mooi de paarse kleur van de drank naar voren, waardoor “lavendelthee” een goed idee is om gasten aangenaam te verrassen.