Ontdek hoe velours wordt gemaakt alsook de meest populaire ideeën voor het gebruik ervan.

Velours stof bezit enkele karakteristieke kenmerken, die haar werkelijk uitzonderlijk maakt! Ontdek deze samen met ons en leer wat deze stof zo bijzonder maakt.

Wat is velours?

Het is een zeer karakteristieke stof (velours is meestal een geweven stof, maar er is ook de gebreide vorm). Waardoor onderscheidt zij zich? Het unieke karakter ontstaat door het zogenaamde poolhaakwerk, ook wel pluche of getuft textiel genoemd en dat uit talrijke strengetjes of haartjes bestaat. Zij vormen het pluizige, zachte en uiterst aangenaam aanvoelende oppervlak

1.Velours stof in een roze kleur

1. Velours stof in een roze kleur

Dit specifieke, korte pluislaagje zorgt ook voor de mooie glans van de stof. En precies daardoor verrukt velours, door de diepe, satijnen glinstering! De haartjes van het poolhaakwerk, die in verschillende richtingen liggen, reflecteren wonderwel het licht en de subtiel flikkerende kleuren zijn een lust voor het oog.

Hoe ontstaat velours?

De stof – velours, die uit twee lagen bestaat – een basis bestaande uit twee hoofddraden en extra draden die in lusvorm tussen de hoofddraden worden aangebracht. Na het weven (of vlechten) worden de poollussen losgesneden (tenzij het doel is om lusvelours te creëren) en zo wordt het nieuw gecreëerde oppervlak aangenaam zacht en krijgt het zijn karakteristieke glans.

2.Een glanzende velours jurk

2. Een glanzende velours jurk

Bij de productie van velours stof wordt meestal gebruik gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, wol of zijde. Om de parameters van de stof te verbeteren (vooral om de weerstand tegen de plucheslijtage te verhogen) worden bij de productie steeds vaker synthetische additieven (elastaan, polyester, lycra) gebruikt.

De stof der koningen

De stof velours is al  eeuwenlang gekend. Maar toch houdt ze niet op te verrukken!  Oorspronkelijk was het een luxe goed – het werd uitsluitend gebruikt door de monarchie en de aristocratie. De stof diende vooral om koninklijke en liturgische gewaden te naaien en om elegante paleisinterieurs te versieren. Hoewel het op heden algemeen beschikbaar is (en tegen betaalbare prijzen), blijft het nog steeds een synoniem voor elegantie en luxe.

Wil je nog wat meer weten over deze stof? Lees dan onze voorgaande post: De stof velours Wat is dat: velours; ideeën en inspiraties

Hoe kan je velours gebruiken in een interieurdecoratie?

Velours is een absolute topper in de interieurdecoratie. Enkele accenten in velours volstaan al, om een volledige nieuwe kwaliteit te scheppen. Velours werkt perfect voor ruimtes die zijn ingericht in een “paleis” stijl – retro, vintage en ook glamour. Het ziet er tevens geweldig uit op verschillende soorten accessoires (gordijnen, kussens, dekens). Maar velours speelt ook graag de hoofdrol in het interieur zelf (voor de bekleding van loungemeubels, fauteuils, en zelfs op de…muur!).

3.Velours is nog steeds sterk aanwezig in interieur designs

3. Velours is nog steeds sterk aanwezig in interieur designs

Een kleurrijk meubel in velours, dat verder het enige duidelijke accent vormt temidden van een neutrale, ietwat rauwe achtergrond van een loft, maakt een geweldige indruk! Een met velours bedekte sofa kan een kamer zowel extravagantie als elegantie en gezelligheid geven.

Velours stof – waarvoor wordt deze op heden vooral gebruikt?

4.Deze stof wordt ook gebruikt om comfortabele, sportieve trainingspakken te maken.

4. Deze stof wordt ook gebruikt om comfortabele, sportieve trainingspakken te maken.

Deze stof heeft een zeer breed toepassingsgebied! Velours geweven en gebreide stoffen worden gebruikt voor het maken van zowel autotapijten als -bekleding, huisslofjes, jurken, rokken, blouses, sportkledij en diverse modieuze accessoires (haarelastieken, portefeuilles, riemen, hoeden).

5.Een jonge vrouw in een velours blouse

5. Een jonge vrouw in een velours blouse

6.Het pluche materiaal wordt gebruikt om modieuze kleding voor kinderen en volwassenen te maken en ook diverse accessoires.

6. Het pluche materiaal wordt gebruikt om modieuze kleding voor kinderen en volwassenen te maken en ook diverse accessoires.

Dit is een materiaal dat ook perfect werkt voor het naaien en verpakken van kinderspeelgoed! De aangenaam aanvoelende textuur van de stof zal de kleinsten zeker bevallen.

7.Prachtige pluchebeestjes voor kinderen.

7. Prachtige pluchebeestjes voor kinderen.

8.Geschenken voor kinderen in leuke velours zakjes

8. Geschenken voor kinderen in leuke velours zakjes

9.Zakjes van velours zijn ideaal voor het decoratief opbergen van speelgoed.

9. Zakjes van velours zijn ideaal voor het decoratief opbergen van speelgoed.

 

Maar dit is ook een uitstekend verpakkingsmateriaal! Elegante zakjes in velours zijn een schitterende verpakking voor allerlei producten.  Ze zullen het prestige en de schoonheid accentueren van de sieraden, parfum of cosmetica. Geschenken verpakt in deze stof zien er echt chique uit.

10.Een zakje van velours om sieraden in op te bergen.

10. Een zakje van velours om sieraden in op te bergen.

De velourszakjes van Saketos kunnen verder ook worden gedecoreerd met alle mogelijke afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld het bedrijfslogo. Daardoor wordt dit stijlvolle stoffen tasje ook een uitstekend reclamemedium . Ben je geinteresseerd in velourszakjes met een opdruk? Neem contact met ons op of maak gebruik van het personalisatieformulier op de website.