Een goede organisatie van de kinderkamer kan ervoor zorgen dat het eindelijk eens echt opgeruimd staat! Ontdek hoe u blokjes en ander kinderspeelgoed slim kunt opbergen.

Wilt u orde in de kamer van uw kind, of tenminste de vloer opgeruimd zien? Overtuig u ervan dat u niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer hoeft te zijn. Ontdek enkele slimme ideeën en kies de perfecte oplossing voor uw gezin.

1.Een jongen neemt blokjes uit een stoffen zakje

1. Een jongen neemt blokjes uit een stoffen zakje

Het opbergen van speelgoed in de kinderkamer

Zelfs een heel jong kind kan leren om speelgoed op te bergen! Om dit te laten gebeuren, moet alle speelgoed absoluut zijn vaste plek hebben… Wij laten u zien hoe u de ruimte van uw kinderkamer zo kunt inrichten dat het kind alles zelf kan regelen (met slechts een beetje hulp van de ouder)!

2.Houten speelgoed voor kinderen

2. Houten speelgoed voor kinderen

3.Stoffen zakjes zijn ideaal om speelgoed op te bergen en om cadeautjes voor de kinderen te verpakken

3. Stoffen zakjes zijn ideaal om speelgoed op te bergen en om cadeautjes voor de kinderen te verpakken

Decoratie van de kinderkamer

Hoe de kinderkamer in te richten?

Weg met het overtollige speelgoed

Het wegdoen van ongebruikt speelgoed is de belangrijkste stap om orde op zaken te stellen.

 1. Gooi kapot en incompleet speelgoed weg.
 2. Verkoop of doneer het speelgoed dat uw kind ondertussen ontgroeid is.
 3. Doe hetzelfde met ongebruikt, maar werkend speelgoed.
 4. Speelgoed waar uw kind niet mee speelt maar moeilijk afstand van kan doen of speelgoed dat op dit moment buiten seizoen is (sleeën in de zomer, strandspeelgoed in de winter) en speelgoed waar uw kind nog te jong voor is – kan je gerust opbergen voor later.

Verdeel de kamer in zones

Door aparte zones in de kamer van uw kind aan te duiden, wordt het veel gemakkelijker om orde te houden. In de kamer onderscheiden we 3 zones:

 • Slaap en rustzone,
 • Studie ( bij de allerkleinsten is dat een lees- of knutselhoek)
 • Een speelzone

Het leent zeker de moeite om dit idee nader te onderzoeken. Door aparte ruimtes voor specifieke activiteiten in te richten, zal het kind zich beter kunnen concentreren en zal het gemakkelijker orde kunnen houden. U zult versteld staan van de enorme voordelen van deze veranderingen!

Organisatie van de speelruimte

In de speelzone van de kamer is het daarenboven aangewezen om thematische subzones aan te wijzen, d.w.z. een specifieke plaats voor elke categorie van speelgoed (lees meer over opbergideeën voor klein speelgoed). Wanneer aan elk voorwerp een specifieke plaats is toegewezen, zal het kind zonder veel moeite leren om de dingen op orde te houden.

8. Geschenken voor kinderen in leuke velours zakjes

4. Geschenken voor kinderen in leuke velours zakjes

Hoe berg je speelgoed op ? Na te kijken:

 • onbedekte schappen
 • een rek met opbergvakken,
 • afgesloten dozen
5.Een meisje speelt met blokken

5. Een meisje speelt met blokken

 • opberglades onder het bed
 • speelgoedmatten
 • opbergzakken voor speelgoed
6.Houten blokken en rails in linnen zakken

6. Houten blokken en rails in linnen zakken

Opbergen van speelgoedblokjes – ideeën

Elkeen, die wel eens met zijn blote voeten op een Legoblokje heeft getrapt, weet hoe belangrijk het is om deze op orde te houden. Wil u de collectie van uw kind onder handen nemen?

Ontdek onze ideeën voor het opbergen van speelgoedblokjes:

 1. Ten eerste…schappen en rekken Samengestelde sets van blokjes kan je beter op de open schappen een plaats geven. Als het kind vrije toegang heeft tot zijn speelgoed, zal het er ook vlugger mee spelen. Trouwens, kleurrijke bouwsels zijn ook een geweldige decoratie voor de kinderkamer!
 2. Containers – de voorraad ongebruikte blokjes kan worden bewaard in doorzichtige containers, die u evengoed kan opdelen in categorieën ( te scheiden in sets of als volgt: gewone bouwstenen, voertuigelementen, accessoires, mensen, bouwtegels), maar sommigen geven de voorkeur aan een verdeling volgens kleur. Daarom raden wij aan om verschillende oplossingen uit te proberen!
 3. In de containers zelf kan u de blokjes dan gaan onderverdelen in meer precieze subcategorieën. Het volstaat dan om deze verder in zakjes op te bergen. Organza zakjes lenen zich hier uitstekend voor – ze zijn semi-transparant, waardoor men de inhoud goed kan zien.
 4. De zak-mat – een uiterst handige oplossing! Tijdens het spelen dient het enerzijds als een comfortabel tapijt voor het kind, en als het spelen afgelopen is, trek je gewoon aan de touwtjes en verhuis je het volledige pak inclusief blokken naar zijn juiste plaats.
 5. Een stoffen zakje voor de blokjes – jute, linnen of katoenen zakjes zijn zeer geschikt voor het opbergen van speelgoedblokjes. Het trekkoord bovenaan van het zakje voorkomt dat er blokken uitvallen en maakt het ook gemakkelijk het geheel te verleggenDeze multifunctionele zakjes kunnen ook worden gebruikt als een elegante verpakking voor kunstwerken en kindersouvenirs.
7.Een decoratief zakje voor de Lego Duplo-blokjes in de kinderkamer

7. Een decoratief zakje voor de Lego Duplo-blokjes in de kinderkamer