Ontdek enkele beproefde methoden voor het schikken van je handbagage die enerzijds het inpakken zelf verbeteren en anderzijds het voor jou gemakkelijker maken om van de ingepakte bagage in jouw draagtas of koffer gebruik te maken tijdens je reis! Wacht je met ongeduld op die lang geplande reis? Toch is er zowaar iets dat jouw enthousiasme tempert…

Alleen al de geachte aan al dat inpakken doet je haren te berge rijzen? Rustig aan maar, geen paniek! Wij helpen je om dat hele inpakproces pijnloos te laten verlopen. We hebben een handvol bewezen tips voor een optimale schikking van die handbagage.

Hoe pak ik mijn handbagage in?

Hoe pak ik mijn handbagage in?

Voordelen van reizen enkel met handbagage

Weet je waarom het de moeite loont om af te zien van ingecheckte bagage en enkel met handbagage te reizen?

Het eerste argument dat in je opkomt is natuurlijk het geld dat je bespaart. Maar het afzien van een ingecheckte bagage betekent ook:

 • Geen bijkomende betalingen voor het vliegtuig
 • Geen bijkomende betalingen in andere transportmiddelen bv in het openbaar vervoer

Lagere reiskosten zijn echter niet het enige voordeel van het annuleren van uw ingecheckte bagage! Zonder die grote koffer, vermijd je immers al dat gesleur, dus:

 • verplaats je je sneller en efficiënter
 • verlicht je de druk op je ruggengraat en handen…
 • heb je je handen vrij!

En behalve geld, bespaar je ook op iets anders dat helemaal onbetaalbaar is – tijd! En bovendien:

 • verspil je geen tijd met wachten in de rij bij het inchecken van je bagage..
 • en hoef je ook niet te wachten op je koffer nadat je het vliegtuig hebt verlaten…
 • minder bagage inpakken kost minder tijd
 • uitpakken wanneer je aankomt op je bestemming en na terugkeer thuis neemt letterlijk een paar minuten in beslag!

Begrijp je nu waarom het de moeite loont om alleen de spullen die je nodig hebt in een handbagage te passen? Dus…vooruit! Tijd om in te pakken!

2.Comfortabel reizen met een rugzak als handbagage.

2. Comfortabel reizen met een rugzak als handbagage.

Handbagage inpakken – waar te beginnen?

Heb je de beslissing genomen dat je enkel met handbagage reist? Een goede organisatie is de basis van alles! Indien de handbagage een extra bagage is, vind je hier natuurlijk ook nuttige tips over hoe en wat je er in kan schikken!

Laat ons beginnen bij…wat je er niet in mag stoppen! Daarna bekijken we wat je alleszins moet voorzien en als laatste dat wat je wil.

Check de beperkingen betreffende handbagage

Vooraleer je begint met inpakken, is het belangrijk om na te kijken wat de maximale afmetingen van de handbagage zijn die de luchtvaartmaatschappij toestaat! Is zeer belangrijk! Deze verschillen immers per luchtvaartmaatschappij / vervoersbedrijf en voor het overschrijden ervan moeten extra kosten worden betaald. Beslis wat je gaat inpakken: een draagtas,een rugzak of misschien toch gewoon een handbagage koffer?

En vergeet ook niet om de lijst van voorwerpen na te gaan die je niet in je handbagage kunt meenemen en te controleren wat je het land van bestemming niet kunt binnenbrengen!

De afreis checklist – een lijst van zaken nodig voor de reis

Maak voor het inpakken een lijst op met alle noodzakelijke items. Ideaal zou zijn om hieraan te beginnen van zodra het idee om op reis te vertrekken in je hoofd heeft vorm gekregen Voeg er geleidelijk posities aan toe naarmate ze je te binnen schieten. En vink bij het inpakken de artikelen af op de checklijst die je al in je koffer of rugzak hebt gestopt. Je zal er je zelf dankbaar voor zijn! Zo vergeet je alvast niet de belangrijkste dingen mee te nemen en is het inpakken zelf niet meer zo chaotisch en stressvol als voorheen.

1.Maak een reischecklist voor het inpakken.

1. Maak een reischecklist voor het inpakken.

Stop niet te veel in je koffer! Waarom is het geen goed idee om je bagage met ellebogen en knieën in je koffer te persen? Al je kleren zullen gerimpeld zijn. En hou in gedachten dat je waarschijnlijk terugkomt van reis met wat souvenirs bij je. Ook hiervoor moet je wat ruimte laten.

Aan de andere kant: pak ook niet te weinig in – de lege ruimtes kunnen de inhoud van de koffer doen verschuiven. Zachte dingen kunnen op die manier beschadigd raken, en zelfs zorgvuldig opgevouwen kledij zal zeker kreukelen.

Wat in te pakken in de handbagage?

Indien dit je enige bagage is – pak dan alles in wat nodig is voor de reis:) Indien het je bijkomende bagage betreft ,dan is het zaak om hierin op te bergen:

4.Hoe je op een slimme manier de koffer kan inpakken.

4. Hoe je op een slimme manier de koffer kan inpakken.

Hoe kun je het aantal items dat je meeneemt beperken?

Het aantal zaken die op je checklijst staan, is te groot en je ziet geen kans om die allemaal in je handbagage te passen? Maar voordat je beslist te gaan bijbetalen en je bagage in te checken (d.w.z. de bagage die in het vrachtruim wordt geladen), denk er nog eens goed over na.

Als bedanking voor de gasten, kleine van organza
5.Hoe pas je dingen in een handkoffer

5. Hoe pas je dingen in een handkoffer

Deel alle zaken die je hebt voorbereid vervolgens op in twee groepen – dingen die echt absoluut noodzakelijk zijn en die je onder geen beding kunt opgeven, en dingen die je om de een of andere reden wilt meenemen (omdat je ze leuk vindt, ze mooi zijn, omdat ze misschien van pas komen of omdat ze je reis comfortabeler maken). Pas wanneer je al je items uit de eerste groep hebt ingepakt, kan je meer items uit de tweede groep gaan toevoegen  totdat er geen plaats meer is in je koffer/draagtas/rugzak.

6.Zakjes-organisatoren in de reiskoffer.

6. Zakjes-organisatoren in de reiskoffer.

Kijk ook na wat je toekomstige accommodatie je te bieden heeft. Misschien heb je bijvoorbeeld geen haardroger of handdoeken nodig. Als je er een mee moet nemen, vervang dan een traditionele, grote handdoek door een compacte microvezel handdoek.

Als je niet alleen reist, is het een goed idee om je bagage te verminderen door wat cosmetica en accessoires te delen met je reisgenoten tijdens de reis. Gedeelde shampoo, tandpasta, stijltang,en zelfs gemeenschappelijke boeken zullen je helpen om het gewicht van je bagage merkbaar te verminderen.

Slimme trucs om je handbagage in te pakken

Er zijn verschillende manieren om meer items in je bagage te kunnen passen en om kreukels op je kleding te verminderen. Het is de moeite waard om kennis te maken met de populaire techniek van het oprollen van kleding of het verpakken van kant-en-klare sets kledij in… sokken!

7.Het oprollen van de kleding beschermt ze tegen kreukelen.

7. Het oprollen van de kleding beschermt ze tegen kreukelen.

Wanneer je veel textielproducten moet meenemen, kan je ook overwegen om vacuümzakken te gebruiken (controleer of je ze ook op de terugweg kunt hergebruiken). Zakjes organisatoren zullen ook zeer van pas komen zijn bij het slim inpakken van de handbagage. Ze maken een praktische sortering van de bagage in verschillende categorieën mogelijk en helpen zo de orde te bewaren.

8.Zakjes om cosmetica te vervoeren.

8. Zakjes om cosmetica te vervoeren.

De volgorde van het inpakken is van groot belang!

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste punt van deze gids! Bij het organiseren van de handbagage speelt de volgorde van inpakken een zeer belangrijke rol. Alle zaken moeten worden gerangschikt van de zwaarste tot de lichtste, en van de grootste tot de kleinste. Dit zorgt ervoor dat lichtere dingen, zoals kleding, niet kreukelen of beschadigen onder het gewicht van de zwaardere voorwerpen.

Vergeet niet om bij het inpakken van de handbagage koffer de organisatoren bovenaan te plaatsen met daarin de artikelen die je moet uitpakken en aan de douanebeambten van de luchthaven moet laten zien tijdens de veiligheidscontroles. Een gemakkellijke toegang tot de elektronische apparatuur en de vloeistofdispenser in je bagage zal je helpen om stress te vermijden en ook tijd te besparen.

Bovenaan in de reistas berg je best ook documenten op, snacks en een aparte tas met dingen die nuttig kunnen zijn bij aankomst op de bestemming (pyjama, cosmetica). Vergeet ook niet om kleinere voorwerpen (bijv. in zakjes – reisorganisatoren) in te pakken om te voorkomen dat ze in de koffer terechtkomen of per ongeluk verloren gaan bij het openen van de bagage in het vliegtuig of op de luchthaven.

Wat moet je nog meer meenemen in je handbagage?

Als afsluiter tonen we je 3 slimme, multi-tasking gadgets, die goed zijn om weten wanneer je op reis bent.

 • Een grote sjaal – beschermt efficiënt tegen wind, koude of overmatig zonlicht. Naast het traditionele gebruik kan hij ook gebruikt worden als deken of kussen in het vliegtuig, terwijl het in kerken of moskeeën gebruikt kan worden om benen of armen te bedekken.
  10.Vergeet niet een grote sjaal in je handbagage mee te nemen - hij vervangt een deken in het vliegtuig.

  10. Vergeet niet een grote sjaal in je handbagage mee te nemen – hij vervangt een deken in het vliegtuig.

 • Een universele stopcontact adapter / een adapter met splitter – de adapter zelf kan nodig zijn als je naar een land reist waar stopcontacten met een andere stekker dan de onze worden gebruikt. Bovendien kan je met de splitter meerdere apparaten tegelijk aansluiten!
 • Een geurzakje – een klein dingetje, maar o zo leuk! Reis met klasse! Stel je voor hoe prettig het niet is om na een lange reis je bagage te openen en een frisse geur op te snuiven! U kunt dit geurende tasje ook later in de kast van het hotel ophangen. En door gedroogde lavendelbloemen te kiezen, bescherm je bovendien ook de kleding tegen mogelijke ongenode gasten – zoals motten.
  11.Een zakje van organza met gedroogde lavendel.

  11. Een zakje van organza met gedroogde lavendel.

Pak cadeautjes in op vorstelijke wijze!